Tagasi blogi juurde
11.11.2020

Kuidas valida ujumisriideid: kanga valik ja toote kestvus

Kvaliteetse ujumistrikoo valimine treeninguks on väga oluline

Pealtnäha kvaliteetseid ja tihti ka kallimaid ujumisriideid valides, eeldavad paljud, et need peavad kauem vastu kui odavam toode. Tegelikult ei tasu seda eeldada, sest kõik pealtnäha kvaliteetsed ujumisriided ei ole samade omadustega. Kui soovid, et sinu ujumisriided kaua vastu peaksid, siis on väga oluline tähelepanu pöörata nii toote materjalile, enda harjumustele kui ka hooldusele.

Nii nagu erinevad ujumistrikoo lõiked sobivad erinevatele kehatüüpidele ja ujumisstiilidele, sobivad ka erinevad kangad erinevatele kasutusmustritele.

Ujumisriiete eluiga sõltub peamiselt kolmest tegurist:

– Kasutamise sagedusest

– Kloori kontsentratsioonist basseinivees

– Ujumisriiete hooldusest

 

Ujumisriiete kasutamise sagedus

Mida tihedamini riideid kanda, seda kiiremini nad kuluvad. Ujumisriiete osas lisandub aga ka täiendav väljakutse kloori näol, mis võib lagundada teatud riidekiude, eriti elastaani (tuntud ka kui spandex või lycra).

Sel põhjusel on ujujatel, kes treenivad rohkem kui kolm korda nädalas või isegi iga päev, kõige parem valida MaxLife materjalist ujumisriided. MaxLife on innovatiivne polüestril põhinev kangas, mis koosneb 54% polüestrist ja 46% PBT polüestrist (ehk polübutüleentereftalaadist). Enamus Arena ujumisriideid on tehtud just MaxLife materjalist.

MaxLife on ujujate seas populaarne, sest see on väga vastupidav nii kloorile (ei sisalda elastaani) kui ka hõõrdumisele. Samal ajal on MaxLife materjalist ujumisriided väga elastsed, pakkudes mugavat istuvust ja liikumisvabadust. Suurepärane UV-kaitse muudab MaxLife materjalist ujumisriided suurepäraseks valikuks ka välibasseinis treenivatele sportlastele.

Arena ujumisriided on vastupidavad, elastsed ja mugavad

Enamus Proswimi e-poes olevatest Arena ujumisriietest on MaxLife materjalist:

Arena naiste treeningtrikood

Arena meeste ujumispüksid

Arena tüdrukute trikood

Arena poiste ujumispüksid

Nendele, kes ujuvad paar korda nädalas, on lisaks MaxLife materjalile sobivad ka MaxFit materjalist ujumisriided. MaxFit tagab vees ülima tundlikkuse tänu oma pehmusele ja suurele elastsusele. MaxFit materjal koosneb 78% nailonist ja 22% elastaanist.

Arena poolt kasutatav elastaan ​​on äärmiselt kõrge kvaliteediga ja see on kloori lagunemisele 10 korda vastupidavam kui sama koostisega standardsed kangad. Veespordisõbrad hindavad mugavust, sobivust ja täielikku liikumisvabadust, mida see pakub.

 

 

Kloori kontsentratsioon basseinivees

Kloor on üks levinumaid kemikaale, mida kasutatakse basseinivees bakterite ja muude mikroorganismide hävitamiseks. Kõik tahavad ujuda puhtas vees, kuid klooril on ka see õnnetu kõrvalmõju, mis põhjustab kangaste pleekimist, kui seda peale kasutamist kohe maha ei loputata.

Kloori õige kontsentratsiooni säilitamine võib olla keeruline tasakaalustamine, eriti kui basseinis pole väga kõrgel tasemel veepuhastus- ja ventilatsioonisüsteemi. Vajaliku kloori kogus sõltub sellest, kui palju basseini kasutatakse. Populaarne ja tiheda kasutusega bassein vajab paljude ujujate poolt sisse viidud mikroorganismide vastu võitlemiseks kõrgemat klooritaset.

Kloori taset, mis on vajalik vee sanitaar- ja patogeenivaba hoidmiseks, mõjutavad ka arvukad muud tegurid, sealhulgas vee temperatuur, päikesevalgus, basseini suurus ja vee pH-tase. Kui sul just enda basseini pole, ei saa sa tõenäoliselt ka kloori kontsentratsiooni vees kontrollida. Muidugi on alati võimalik ka basseini hooldajalt küsida kloori taseme kohta vees ja selle põhjal otsustada, millist basseini eelistada.

Ujumisriiete hooldus

Nõuetekohane hooldus võib oluliselt pikendada ujumisriiete eluiga. Peale basseinist väljumist peaks ujumisriided kohe kraaniveega ära loputama. Lisaks ei tohiks märgi ujumisriideid liiga pikaks ajaks kotti jätta, ka mitte rätiku sisse mähituna.

Kodus ujumisriideid pestes peab kindlasti jälgima etiketil olevaid juhiseid. Kui ujumisriideid pesta koos kõige muuga, ilma temperatuurile ja režiimile tähelepanu pööramata, siis aja jooksul kahjustab see riiet ja toote eluiga lüheneb.

Ujumisriideid tuleb pesta käsitsi õrnade riiete jaoks sobiva pesuvahendiga ja kuivatada lihtsalt õhu käes, soojusallikatest eemal. Mitte mingil juhul ei tohiks ujumisriideid masinas kuivatada, pleegitada ega ka triikida.

Kõrgtehnoloogilised kangad nõuavad küll veidi rohkem tähelepanu, kuid mugavus ja vastupidavus on lisapingutusi väärt.

Leia endale sobivad ujumisriided Proswimi e-poest!