Tagasi blogi juurde
23.04.2019

Intervjuu Matz Topkiniga!

Matz Topkin on Eesti parim mees paraujuja, lisaks selle tunnustati teda 2018. aasta parima mees parasportlase tiitliga. Oma tegudega on Matz motiveerinud ning innustanud paljusid. Saavutatud tulemustest rääkides jääb noormees aga tagasihoidlikuks, kuna sihid on seatud palju kõrgemale.

Matzi esimene kogemus basseiniga oli juba 2-nädalaselt, kui ema viis poisi ujuma. 7-aastaselt hakkas Topkin treenima Õnne Pollisinski juhendamisel, kus aasta-aastalt on tulemused paranenud. Kuigi Matz tunnistab, et esimestel aastatel pidi ta kõvasti motivatsiooni leidma, et treeningutele minna siis iga aastaga armastus ujumise vastu kasvas. Hetkel on Matzil nädalas 6 veetreeningut ning lisaks jõutreeningud. Oma tulemused on ta saavutanud pühendumise ja suure tööga. Esimesel välisvõistlusel osales noormees 2011. aastal, just see motiveeris teda rohkem pingutama ning kaugemale  jõudma. Matzi esimene tiitlivõistlus oli 2014. aastal, kus osales Euroopa meistrivõistlustel, kuna aga võistlustel osalemine tuli lühikese etteteatamise ajaga ning valmistumine erines tava ettevalmistusest, jäid tulemused oodatust kehvemaks. See hetk oli tagasilöök Matzi sportlaskarjäärile, mis nõudis mõneajalist pausi treeningutest. Pärast treeneriga arutamist leidis Matz motivatsiooni, et jätkata treeninguid ning alates sellest on tulemused olnud tõusuteel. Aasta hiljem, vaid 16-aastasena, saavutas noormees enda esimese medali täiskasvanute klassis Rahvusvahelise Liikumispuudega sportlaste organisatsiooni maailmamängudel . 2016. aastal alistas Matz küll Rio olümpiamängude normatiivi, kuid paraku hilise täitmise tõttu ei mahtunud ta enam võistkonda. Aasta hiljem saavutas Topkin maailmameistrivõistlustel viienda koha, seda 50 meetri seliliujumises. Esimene tiitlivõistluste medal tuli Matzil 2018. aasta augustis, kus saavutas hõbemedali samuti 50 meetri seliliujumises. Samal alal veebruaris kindlustas ta endale pääsme 2020. aastal toimuvale Tokyo olümpiamängudele. Noormehe miinimum eesmärk on naaseda nendelt mängudelt medaliga, värvi jätab noormees aga ütlemata.

Igapäevaselt pühendub Matz ujumisele ning sellega sisustab ta suurema osa enda päevast. Vabal ajal meeldib talle vaadata sarju, filme ning jälgida jalgpalli. Matz osaleb hea meelega kampaaniates ning innustab inimesi aktiivsemalt liikuma ning füüsilise puudega inimesi ennast näitama ning kodust välja tulema. Viimati osales ta Eesti Haigekassa kampaanias. Kas sina oled aktiivsem kui Matz?

Hoiame silma peal Matzi tegemistel ning soovime edu igas ettevõtmises!