Atgriezties pie emuāra
18.05.2021

Kevins Vabaorgs: Esmu apņēmības pilns spert soli uz pilnu triatlona distanci

Triatleet Kevin Vabaorg rääkis meile sellest, kuidas ta triatlonini jõudis, mis teda sellel alal paelub, millised on selle hooaja plaanid ning andis ka soovitusi neile, kes on huvitatud triatloniga tegelemisest ja näpunäited triatloni varustuse valimisel. 

Kevin, kuidas sa triatloni juurde jõudsid?

Triatloni juurde jõudsin 2012. aastal, kui minu toonased ujumistreenerid Monika ja Gunnar Tõnning soovitasid mul suvel seda ala proovida. Alustasin noorte B klassist ja kohe esimesel võistlusel jõudsin poodiumile. Noore poisina hakkas see spordiala mulle veel enam meeldima ja ihkasin enamat.

Kui kaua oled triatloniga tegelenud?

Alustasin 2012. aastal hobikorras ja 2015. aastast olen täielikult spetsialiseerunud triatlonile. Nii teeb see kokku juba üheksa aastat.

Mis sind triatloni juures paelub?

Triatloni juures paelub mind kõige enam selle ala mitmekülgsus. Et sellel alal tippu jõuda, tuleb olla väga mitmekülgne un töökas sportlane. Ilma suurema tööta medalit kaela ei riputata.

Mis on sinu meelest triatloni puhul kõige raskem?

Kõige raskemat ala, situatsiooni või treeningut on väga keeruline välja tuua, sest igasugune tagasilöök või raskus on tulnud põhjusega. Igast ebaõnnestumist on midagi õppida ja mõistlik meelde jätta järgmiseks korraks. Kõige raskem tegevus treeningute juures on varahommikul külma basseini hüppamine. Tihtipeale nõuab see suurt eneseületust.

Mis su lemmik on – ujumine, ratas või jooks? Miks?

Varem oli minu lemmikuks alaks rohkem ujumine, sest enne triatloni juurde jõudmist tegelesin igapäevaselt ujumisega. Nüüd on rohkem meelepärasemaks muutunud rattasõit, sest see on triatloni kolmest alast kõige adrenaliini rohkem. Mida tehnilisem rattarada, seda ägedam, sest kurvilistel teedel on võimalik teiste võistlejate ees edu kasvatada. Samuti meeldivad mulle eraldistardiga võistlused, sest siis oled iseenda peremees ja sa ei sõltu teistest võistlejatest.

Kuidas 2020/2021 treeningud on sujunud? Kui palju oled saanud laagrites käia?

Selle hooaja treeningud on sujunud suurepäraselt ja ilma suuremate tagasilöökideta. Kui detsembris alustasime treeningutega, siis panime kohe paika, et jaanuaris lähme laagrisse, kuid me ei olnud veel kindlad, kas jääda kodumaale või siirduda välismaale. Kuna sel hetkel oli olukord maailmas üsna nukker, siis otsustasime ikkagi kodumaale jääda ja korraldasime talvelaagri Saaremaal. Kevadlaagri jaoks oli olukord veidi parem ja läksime mööda maad Hispaaniasse. Hispaanias laagerdasime kokku seitse nädalat.

Käisid hiljuti kevadlaagris. Räägi lähemalt, kui palju trenni seal tegid ja kuidas see läks.

Laager sujus suurepäraselt. Kõik treeningud said tehtud ja väga korralik põhi alla laotud. Trenni tegime 2-3x päevas un seitse päeva nädalas. Seitsme nädala jooksul kogunes:

  • Ujumis kilomeetrid – 126km
  • Rattakilomeetrid – 2387km
  • Jooksu- 386km

Treeningtunde kokku umbes 160 tundi.

Millistest võistlustest sellel hooajal osa võtad? Milleks praegu valmistud?

Tänavune hooaeg tuleb üsna eriline, sest olen otsustanud teha sammu täispika triatloni suunas. Põhimõtteliselt on hooaeg planeeritud sedasi, et alustan sprindidistantsi võistlustega ja lõpetan septembris täispikaga. Kodumaal näeb mind see aasta võistlemas kindlasti mõnel Eesti karikaetapil, triatloni Eesti meistrivõistlustel ja Tallinna Ironmanil 70.3. Hetkel valmistun ülikooli lõpueksamiks ning peale seda ootavad mind ees Euroopa karikaetapid. Olen põnevil!

Kevinil on seljas Arena triatloni kalipso TriWetSuit Carbon. Seda mudelit on võimalik selga proovida ja sellega ujuda Männikul – kirjuta info@proswim.ee või helista +372 55 563 399.

Soovitusi neile, kes on triatlonist huvitatud

 

Mida soovitad nendele, kes soovivad triatloniga tegeleda, aga pole sellel talvel väga palju basseini saanud minna tänu piirangutele?

Esimene soovitus on see, et kuna basseinid on lõpuks avatud, siis kindlasti soovitan minna vette ja kohaneda selle keskkonnaga.
Teiseks tuleks alustada rahulikult korrektse tehnilise ujumisega, et jõuda tagasi punkti, mis oli saavutatud enne piirangute algust.
Peale pikka pausi võtab aega umbes 1-2 nädalat, et basseinivesi uuesti meeldima hakkab. Alguses võib olla keeruline, kuid tuleb nautida protsessi. Kõik positiivsed saavutused ei tule nipsust.

Mida soovitad nendele, kes tahaks triatloniga algust teha? Kust triatloniga alustada ja kuidas?

Kui hakata triatlonit harrastama, siis kõigepealt on mõistlik ühendust võtta mõne oma sõbra või tuttavaga, kes antud ala harrastavad ja sellest teavad. Seejärel kirjutada treenerile või juhendajale, kellelt küsida abi. IRONMAN ESTONIA on loonud suurepärase platvormi, kus on võimalik leida erinevate treenerite kontaktid. Eestis olevad erineva tasemega treenerid on igati sümpaatsed ja toredad inimesed, kes on alati nõus inimesi aitama. Kui see samm on tehtud, siis treeningute tegemine ja üleehitus tuleb iseenesest.

Triatloni varustus

 

Millist triatloni varustust on võisteldes vaja?

Triatlon:

  • Triatlonikombe
  • Numbrivöö/kumm

 

Ujumine:

  • Peldēšanas cepure
  • Peldēšanas brilles
  • Kalipso

 

Rattasõit:

  • Jalgratas
  • Rattakiiver
  • Soovituslikult rattakingad
  • Joogipudel(id) täidetud vedelikuga
  • Spordiprillid/päikeseprillid

 

Jooksmine:

  • Jooksutossud
  • Sokid – pikema distantsi puhul eelkõige (poolik, täispikk)
  • Vajadusel peavari (nokamüts, sirm)

 

Kuidas valida triatloni varustust?

Triatloni varustust ostes tuleb kindlasti uurida, mida turul pakutakse. Samuti tuleb enda jaoks paika panna eelarve, millise summa eest ollakse nõus asju soetama. Veel enam tuleb kasuks varustuse proovimine. Teha enda jaoks selgeks, kas antud toode sobib ja vastab ootustele.

Mida hindad triatlonikombe puhul?

Triatlonikombe puhul hindan kõige enam, mis materjalist toode on tehtud ja samuti kui hästi see seljas istub. See ei tohi kindlasti soonida ja suruda. Samuti ei tohi olla see liialt suur, kuhu vesi saaks koguneda või rattasõidus tuul sisse puhuda. Kombe peab olema piisavalt liibuv ja mõnus, et võisteldes ei mõtleks selle peale, kui ebamugav see on. Enne tähtsamaid võistlusi on soovitatav proovida erinevatel treeningutel, mismoodi kombe töötab ja vajadusel tuua sisse parandused.

Kevinil on seljas Arena Trisuit ST Aero triatlonikombe.


Triatloni teemalised artiklid, millest võid huvitatud olla: