Atgal į tinklaraštį
24.03.2021

Katrin Zaitseva: CCS yra svarbi, nes ji paruošia kūną specifinėms jaunųjų sportininkų treniruotėms.

ÜKE vaizdo mokymai

Vägevalt mitmekülgne Katrin Zaitseva rääkis meile enda sportlastee arengutest ja sellest, kuidas ta treeneri ametini jõudis, mida seal oluliseks peab ja kuidas ise nii lapsi kui ka noorsportlasi treenib.

 

Katrin, teame sind kui ühte Eesti kõige mitmekülgsemat naissportlast. Räägi lähemalt, mis aladega sa tegelenud oled.

 

Ujumisega alustasin 7-aastaselt ja enamuse oma spordikarjäärist olen ka vees püsinud ning sealt ka oma spordi ja vastupidavuse pisiku saanud. Ujumise kõrvalt meeldis mulle väga joosta ja mingi aeg käisingi üksinda peale ujumistrenne 1-1,5h jooksmas. Nagu öeldakse – Just for fun😊

Umbes 18-aastaselt avastasin enda jaoks triatloni ning tänu oma heale ujumisoskusele ja ka ujumisoskuse kõrvalt säilinud heale jooksusammule sain suhteliselt kiiresti päris edukaks. Esimesel hooajal pääsesin juba koondisesse ja esindasin Eestit mitmetel rahvusvaheliselt võistlustel. Lisaks triatlonile avastasin ka enda jaoks staadionijooksu ja naelikud, mida hetkel fännan hullult ning lemmikaladeks ongi saanud 800 m ja 1500 m jooks. 

Katrin Zaitseva. Foto: Õhtuleht

Foto: Õhtuleht

Oled mitmel spordialal Eesti tippu jõudnud. Mis sellele kõige enam kaasa on aidanud?

 

Ise arvan, et distsiplineeritus mille olen saanud oma vanematelt ja Garant ujumisklubist. Lisaks ka huvi eneseületamise osas ja uute väljakutsete lahendamise osas.

 

Mis on mitmekesise sportlastee aluseks?
 

MITMEKESISUS! 😉 Lapsepõlves peaks treening oleme mitmekesine ehk äärmusest äärmusesse. Arvan, et liiga varajane spetsiifika võib küll ühest küljest viia tippu, aga vahest aitab vahelduv treening avastada ka varjatud oskusi. Tuues näiteks oma kasvamist, siis olen väga tänulik sellele, et GARANT suvelaagrites sunniti meid jooksma. See aitas mul säilitada ujuja pehmepöia kõrvalt ka piisavalt head jooksujalga. 

 

Töötad nüüd ise treenerina. Räägi, kuidas treeneri tööni jõudsid?

 

Gümnaasiumi lõpetades tegin ühe aasta pausi õppimisest ja keskendusin oma treeningutele. Paralleelselt oma treeningutega tegin ka treeneri tööd ning see vaheaasta aitas avasta endas treeneri. Päris kiiresti sain aru, et mulle meeldib õpetada ja väga äge on jagada lastega oma kogemusi. Seega otsustasin astuda TLÜ-sse õppima kehakultuuri, et süveneda sellele erialale põhjalikult. Antud hetkel olen edukalt lõpetanud kehakultuuri eriala ning oman bakalaureuse kraadi sporditeadmistes.

 

Mida pead treeneri töös kõige olulisemaks?

 

Lapse, lapsevanema ja treeneri vahelist koostööd. Lapse ja treeneri vahel peab olema respekt ja arusaamine teineteisest – mitte hirmuvalitsus.

 

Millele pöörad kõige enam noori treenides tähelepanu?

 

Ealistele iseärasustele. See on oluline erinevate oskuste arendamisel ning see on ka põhjus, miks pean väga oluliseks seda, et iga ennast austav treener peab omama spetsiifilist haridust ja kindlasti sellest kinni pidama lapsi treenides. Vastasel juhul võib treening teha lapsele pigem liiga. 

 

Kuidas aitab ÜKE noorsportlasi spetsiifilisemateks treeninguteks ette valmistada?

 

Üldkehaline ettevalmistus ehk ÜKE on treeningu üks tähtsamaid osasid just sellepärast, et see valmistab noorsportlase keha ette spetsiifilisteks treeninguteks.

 

Milliseid treeningvahendeid sina treeninguid läbi viies kasutad?

 

Mina ise kasutan päris palju erinevaid treeningvahendeid. Kõige väiksematega peamiselt omakeharaskust või tavalisi väikseid kummist palle, mida saab visata, veeretada jne. Samuti ka tennisepalle, mida saab põrgatada, püüda, veeretada ja mis arendavad suurepäraselt koordinatsiooni ning silmade-käte vahelist koostööd. Noorsportalastega on samuti kavas palju omakeharaskust, kuid lisaks kasutan ka topipalle, bosupalle, fitnesspalle, kummilinte, steppi ja vahest ka kergemaid hantleid.

 

Mida pead sina ÜKE treeningute puhul eriti oluliseks?
 

Harjutuste vahelduvust, mitmekesisust ja õiget sooritustehnikat. Eriti oluline on teha harjutust õigesti, et laps/noorsportlane kinnistaks liigutust õigesti. Lisaks pean väga oluliseks ka seda, et seletada lapsele, miks üks või teine harjutus on tema poolt valitud spordiala jaoks hea. Näiteks toenglamangu harjutus teeb kere tugevamaks ning nii suudab sportlane vees paremini kontrollida oma kehaasendit.

 

Osalesid hiljuti Proswimi videotreeningutes. Kellele sa neid treeninguid soovitaksid?

Ma arvan, et need harjutused sobiksid kõigile, kellele meeldib treenida. Need harjutused on päris vahelduvad, huvitavad ja mõned ka päris väljakutsuvad

Katrin Zaitseva Proswim ÜKE treeningus

Katrin Zaitseva Proswim ÜKE treeningus

 


Videotreeningud: Mitmekülgne ÜKE treening

Treeninguga liitumiseks kliki SIIA.