Tagasi blogi juurde
15.10.2020

Intervjuu Kregor Zirgiga, kes stardib homme algaval ISL-i teisel hooajal

Homme algab International Swimming League-i teine hooaeg, kus stardib ka ei keegi muu kui meie võimas tippujuja Kregor Zirk! Meenutuseks, et eelmisel aastal noppis ISL-i võidu just Kregori koduklubi Energy Standard. 

Otseloomulikult on sel aastal kõik teisiti – muutunud on nii võistlusformaat, hooaja pikkus kui ka ühest asukohast teise reisimine. Kui veel septembris spekuleeriti, et ISL-i teise hooaja finaal võib toimuda Tokyos, siis tänaseks on kindel, et seda ei juhtu ja hooaja kõik matšid ning ka finaal toimuvad Ungari pealinnas Budapestis.

Päev enne ISL-i teise hooaja algust õnnestus meil Kregoriga intervjuu teha, kus ta rääkis nii Ungaris olevatest piirangutest, ISL-i võistlusformaadi muudatustest, enda hooaja algusest ja treeningutest kui ka sellest, kui tugev nende tiim sellel aastal on.

Kregor, jõudsid pühapäeval Ungarisse. Räägi, kuidas on sealne elu ja millistest piirangutest peate kinni pidama?
Elu on teistsugune, kui muidu. Me elame täielikus nö “mullis”. Välja minek on piiratud, mis tähendab, et iga päev on selleks aega 90 minutit. Ega me seda tegelikult ära ei kasuta, sest linna peale minek ei ole nagunii lubatud. Meie hotell on saare peal ja siin võime liikuda ning loomulikult võime ka hotelli ja ujula vahet liikuda.

Kas sa tead juba, mis aladel sa stardid? Kuidas su vorm on?
Hetkel ma veel ei tea, mis aladel ma stardin, sest seda otsustab tiim enne igat võistlust eraldi. Uued otsused võivad ka võistluste ajal tulla, see kõik on lubatud.
Trenni oleme päris korralikult teinud viimased kuu aega. Ma arvan, et selle pealt võib täitsa okeilt ujuda. Võistlus on päris pikk – ligi 6 nädalat. Pigem on oluline olla heas vormis just lõpu poole ehk siis, kui me loodetavasti finaali jõuame – kindlasti on just siis oluline olla enda parimas vormis.

Kuidas ISL-i võistlusformaat võrreldes eelmise aastaga muutunud on?
Kõige suurem muutus on see, et ISL-i hooaeg saab 5-6 nädalaga läbi ehk siis matše on rohkem ja kõik toimub järjest. Matšid ei toimu erinevates asukohtades nagu eelmisel aastal. Kõigepealt toimub 10 matši üpris lühikese aja jooksul, seejärel on kaks poolfinaali ja lõpetuseks finaal, mis toimub novembri lõpus. Muudatustest veel nii palju, et lisandunud on kaks tiimi ja aladest on juures 100 m kompleksujumine.

Energy Standardi matšide kuupäevad ja vastased

Kui suur tiim Energy Standardit Ungaris esindab? 
Igal tiimil on sama palju ujujaid lubatud – 16 meest ja 16 naist ning reservujujad. Paar ujujat andsid enne reisi positiivse proovi ja nemad hetkel Ungaris pole, kuid võimalik, et nad jõuavad veel poole hooaja pealt meiega liituda. Tiim on suur ja uusi nägusid on palju, kuid usun, et meil on väga tugev tiim ja kindlasti parem tiim kui eelmisel aastal.

Ilmselt on vara spekuleerida, aga kuna sinu klubi eelmisel aastal võitis, siis kuidas sa hindad võidu võimalusi sel aastal? Kas tunnetad ka lisa pinget seoses eelmise aasta tiitli kaitsmisega?
Ma arvan, et meie tiim oli eelmisel aastal nö paberil üpris nõrk, kuid koos olime tugevad. Sellel aastal tunnen, et me oleme juba paberil ka päris tugev tiim. Ma ei tea, kas eelmise aasta esikoht tekitab meile lisapinget, aga võimalik, et veidi tõesti, sest me pole siiani veel ühtegi matši kaotanud.
Eelmine hooaeg võitsime kõik neli matši, mis meil olid. Tahame ka sellel aastal võita ja kindlasti midagi vähemat me ei looda. Ma usun, et võidu žansid on meil üpris head.

Eelmisel aastal võitis ISL hooaja Energy Standard. Kregor paremal. Foto: Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Kui pikk võistluspaus sul olnud on? Kuidas algavateks võistlusteks valmis oled?
Minu võistluspaus õnneks ei kujunenud liiga pikaks. Suvel sain paaril võistlusel osaleda – nii basseinis kui ka järves. Viimased  võistlused olid Eesti meistrivõistlused augusti alguses. See oli ka juba üle kahe kuu tagasi, kuid kuna me siin nüüd võistleme päris päris palju, siis küll see võistlustunnetus ka kiirelt tagasi tuleb.

Kuidas hooaja algus ja treeningud on sujunud?
Hooaja algus on päris hästi läinud. Olen septembri algusest peale Türgis treeninud. Vahepeal käisin ühe nädala ka kodus natukene vaimu värskendamas. Treeningud on siiani hästi sujunud ja mingeid suuri probleeme selle aja jooksul olnud pole.

Millistel võistlustel veel selle aastanumbri sees võistelda plaanid?
ISL-i hooaeg kestab ligi 6 nädalat ja enamvähem iga nädal on üks võistlus ehk siis võistlemist ja starte saab päris palju olema järgneva 1,5 kuu jooksul. Kui see läbi saab, siis on ilmselt väike puhkus ja kes teab, võib-olla võistlen ka Eesti meistrivõistlustel detsembri lõpus. Kindlasti oleks tore kodumaal võistelda, kuid selles osas ma veel kindlat vastust öelda ei oska.

 

Kasulikud lingid:

ISL reeglid

ISL sportlaste pingerida

ISL ajakava

ISL-il võistleb Kregor Zirk Arena Carbon Flex VX võistluspükstega. Kui ka sina tahad järgmisteks võistlusteks valmis olla, siis mine vali enda lemmikpüksid meie e-poest