Tagasi blogi juurde
30.04.2019

Katrin Zaitseva räägib treeninglaagrist ning triatloni varustusest

Katrin Zaitseva veedab kuu aega treeninglaagris päikeselisel Mallorca saarel Can Picafort’i linnas. Raskete treeningpäevade vahel leidis ta aega, et rääkida meile enda laagrist, triatloni treeningutest ning varustusest.

Katrini sõnul on laagripäevad erinevad. Peamine rõhk on suunatud ratta- ja jookustreeningutele, ujumistreeningud jäävad veidike rohkem tahaplaanile. Katrin toob näiteks ühe päeva treeningute plaani, milleks on staadioni päev (või nagu nemad seda kutsuvad- KENYAN DAY ehk 3jooksu päev), mis näeb välja järgmiselt:

6.30 hommikujooks (ca 45min)

9.00 rattaga staadionile (ca 1h, 28km)

10.00-11.15 staadioni treening (rasked lõigud)

11.30 tagasi koju ratastega (ca 1h)

LÕUNA

17.30 avaveeujumine (ca 30min), millele järgneb 45min jooksu

Lisaks on ka pikemaid ratta päevi, kui minnakse 8.30 hommikul ja tullakse tagasi „hommikusest trennist“ kell 14.30. Laagri juurde kuuluvad ka tasakaalustatud päevad, mis koosnevad 45min hommikujooksust, 1,5h ujumisest ja õhtusest 3h ratta treeningust.

Põhirõhk on laagris küll rattal ja jooksul, kuid siiski leitakse aega ka veetreeningutele. Ujumispõhja sai laotud terve sügise ja talve, kus veetreeninguid oli kuni 5x nädalas. Basseini treeningud on pikad, suhteliselt harva alla 5km. Katrini sõnul on laagris ujumisi pigem tagasihoidlikult vähe. Kõige pikem kava, mis on ujutud on 6,7km ja kõige lühem 3,4km. Keskmine kilometraaž 5km kanti.

Olenemata sellest, et triatloni ujumine toimub avavees, tehakse põhitööd ikka basseinis. Ka laagris käiakse avavees pigem harva, seda peamiselt eesmärgil, et püsiks tunnetus. Lisaks pole ka vesi piisavalt soe, et korraga üle 25min ujuda.

Katrini sõnul mängib hea varustus olulist rolli. Samas ei tohi unustada, et lõppude-lõpuks sõltub tulemus inimesest endast mitte varustusest. Triatlon pole päris ujumine ja vajab üht-teist lisaks trikoole, mütsile ja prillidele.

Põhilised asjad, mida vajab triatleet:

1. Triatloni trikoo, mida kantakse seljas kogu võistluse jooksul

2. Numbrikumm

3. Kalipso ehk wetsuit. Seda kantakse seljas ainult ujumisetapil, juhul kui vesi on alla 22kraadi (kui on üle, siis on kalipso kandmine keelatud)

4. Ujumismüts ja prillid

5. Ratas, kiiver ja sõidukingad (soovituslikult ka päikeseprillid)

6. Jooksutossud, müts (soovituslik)

Ujumisprillide osas soovitab Katrin kindlasti avaveeujumiseks mõeldud prille. Peamine vahe võrreldes basseinis ujumiseks mõeldud prillidega seisneb selles, et avavee prillidel on laiem silmi ümbritsev kumm. See püsib hästi silmade ümber takistades vee sisse lekkimist. Kindlasti tuleks arvesse võtta ka seda, et avavees on ujumine palju kontaktsem. Tuleb valmis olla selleks, et ujumise ajal võib kaasvõistleja käsi prille paigast liigutada. Katrin on sellest hooajast kasutanud Arena Cobra TRI Mirror prille, mis on mõnusalt laia kummiga ja püsivad peas väga hästi. Lisaks Cobra TRI Mirror mudelile on väga hea alternatiiv ka Arena Cobra Mirror prillid. Mõlemad mudelid on olemas nö mirror kujul, mis tähendab seda, et päike ei pimesta ja vees on kõike hästi näha.

Triatloni kombedest toob neiu välja Arena TriWetsuit Carboni, mis on väga mugav ja annab loomuliku veetunde. Veniv ja hästi seljas istuv kombe annab õlgadele liikumisvabaduse ja mugavuse. Lisaks tuleb vahetusalas üllatavalt kiiresti ja kergelt seljast, mis on lühematel distantsidel kindlasti suureks eeliseks.

Soovime Katrinile ilusat viimast nädalat laagris ning edukaid starte tulevastel võistlustel!