Tagasi blogi juurde
25.06.2019

Janar Arst läbis elu esimese poolpika triatloni! Mõtted ja emotsioonid.

15. juunil sai ProSwimi müügijuht, Janar Arst, aasta varem püstitatud eesmärgi täidetud. Nimelt  läbis Janar IRONMAN 70.3 Otepää poolpika triatloni. Meil on väga hea meel tuua teieni Janari mõtted, kust sündis otsus panna end proovile triatlonis, kuidas sujusid treeningud ning mis olid raskeimad hetked võistlusrajal.

Kõik see algas aasta tagasi Ironman 70.3 Otepää triatloni vaatamas käies. Janar arvab, et kuskil alateadvuses otsus just siis sündiski. Otepääl võistlust vaadates kuulutas ta muidugi kõigile sõpradele, kes osalesid, et tema ei hakka enam kunagi ennast nii piinama ja noorena sporti tehes sai see limiit juba täis. Mõne kuu pärast sai Janar seoses koostööga Tripassion triatloniklubiga kutse nende hooaja lõpetamisele. Tuli välja, et paljudel ei olnud väga tugevat spordi tausta ning sellest hoolimata olid otsustanud hakata triatloniga tegelema. Nii mõnigi neist olid jõudnud otsusele 2019. aasta Otepää Ironmanil osaleda. Sel hetkel teadvustas Janar endale, et kui nemad seda teevad, teeb tema ka.

Otsus sündinud oli vaja tegutsema hakata. Alguses sai Arst nõu Tripassioni peatreenerilt Priit Ailt’lt ja ning sõbralt Hans Kormanilt, kuidas vaikselt pihta hakata. Treeningutega alustas  2018. aasta novembris ning esialgselt keskenduti ujumise-jooksulindi ja rattatrenazööriga treeningutele. Harjutada tuli nädalas keskmiselt neljal päeval. Sekka tuli isegi nädalaid, kus treenis kuuel päeval, aga kuna peale treeningute tuli ka tööl käia ja muud elu elada, siis kokkuvõttes võib treeningutega rahul olla. Uue aasta alguses liitus Janar Tripassion triatloniklubiga ning siis enam loobumisvõimalust ei olnud. Triatloniklubis olid ka treenerite poolt juhendatavad treeningud, kuhu ta oma debüüthooajal väga palju ei jõudnud. Sügisest proovis oma nädalaid rohkem nii planeerida, et saaks ka nendes käia. Aasta alguses, kuni lume sulamiseni asendas jooksu suustamisega ja soojemate ilmade saabumisega lisandusid ka rattatreeningud. Janar arvab, et neid kahte treeningut naudib ta kõige rohkem.

Triatloni edukalt läbimiseks mängib suurt rolli varustus, nii treeningperioodil kui ka võistlushetkedel. Kuna Janar on Arena ujumisbrändiga igapäevaselt seotud, siis ettevalmistusperioodil kasutas ta just selle brändi ujumisvarustust (labidad,punnid, lestad jne.)

Triatleetide üks tähtsamaid asju võistlustel on kindlasti triatlonikombe, milleks kasutas ta Arena Trisuit ST Aero. Kuigi võrdlusmoment puudub, jäi ta sellega väga rahule. Terve võistluse jooksul ei tekkinud ühtegi hetke, mis oleks häirinud eesmärgini jõudmist. Ujumisetappi läbides kandis Janar Arena Triwetsuit Carbon kalipsot ning prillide mudeliks oli Arena Cobra Tri.

Rattavarustuse poole pealt soovib Janar esimese asjana öelda suur- suur aitäh oma kolleegidele Peterile ja Aivole ning A&T spordile, täna kellele sai ta hooaja alguses enda istumise alla Cervelo S3 jalgratta. Kuna eelnevalt kogemusi nappis maanteeratastega, siis õpib Janar siiamaani. Südamest võib ta öelda, et rattasõit meeldib talle kõikidest aladest kõige rohkem.

Kuna jooksmine käib ka triatlonikombega, siis seal muutust ei olnud aga jalanõudeks oli valinud ta endale Eestis veel mitte nii tuntud USA brändi- Brooks. Esimese paari võistluse ja treeningute taustal võib öelda, et tema jalale need tossud sobivad.

Juba enne võistlust teadis Janar, et jooks ei ole just väga hea ja et kindlasti läheb raskeks. Aga et see nii raskelt tuli ja kohe algusest raskeks läks ei osanud ta oodata. Kogu see 21,4 kilomeetrit oli päris hull kannatamine, räägib Janar. Pidevalt oli tunne, et hakkab pistma ja seetõttu üritas ta kõikide õpetussõnade järgi käituda ning seda vältida. Erinevad tõusunukid tuli lausa kõndides ületada. Kuna ta ei olnud enne nii pikka maad jooksnud, siis nüüd sai läbitud ka elu esimese poolmaraton. Küll siis peale 1,9 kilomeetrit ujumist ja 90 km ratast.

Sügisel, kui Janar treeningutega alustas, võittis ta endale eesmärgiks võistlus lõpuni jõuda. Aasta alguses muutus eesmärgiks võistlus alla 6 tunni lõpetada. Lõplik aeg 5.32.27, tähistas 820 lõpetaja seas 374. kohta, seega mission accomplished 🙂 Algselt läks rajale ligikaudu 900 inimest.

Üldjoontes jäi Janar oma tulemusega väga-väga rahule. Väärt kogemus näitas, mis on nõrgemad kohad ning nüüd tuleb lihtsalt vaikselt treeningutega jätkata.

Kogu võistluse kõige ägedamaid emotsioone tekitas kohe kindlasti Tripassioni klubi liikmed, kes olid Otepääle kaasa elama tulnud. Juba rattarajal erinevaid ergutushüüdeid kuuldes, tulid Janaril külmavärinad peale ning kuigi tõusudel oli raske (peamiselt sinna olid kaasaelajad ennast paigutanud) andis see ikka megalt powerit juurde. Suur aitäh Janari poolt Tripassioni klubi inimestele, et ta elu esimesel triatlonivõistlusel lõpuni aitasite jõuda.  

Küsimuse peale, et kas on veel plaanis tulevikus mõni triatlon kaasa teha, vastab Janar rõõmsalt: ,,See on alles algus!”.  Suvel plaanib ta kindlasti osa võtta Tartus toimuvalt Tartu triatlonil ja ilmselt teeb kaasa mõnel väiksemal võistlusel. Järgmine aasta on Janaril plaanis Otepää Ironmanil oma ajalist tulemust kõvasti parandada ning kindlasti on eesmärk vähemalt üks täispikk triatlon elus läbi teha.

Suurepärane töö, Janar! Edukaid triatlone tulevikuks.